En nostalgifrossa till templet i Scweiz sommaren 2016

  En nostalgiresa till templet i Schweiz sommaren 2016

  Under vintern 2015 började tankarna på en nostalgiresa till templet i Schweiz ta form. Vi är många medlemmar i Sverige som har kära minnen från tiden innan templet i Stockholm byggdes. Då, för mer än trettio år sedan, tillhörde vi det schweiziska tempeldistriktet och vi var många som reste tillsammans i buss ner till Zollikofen nära staden Bern. Vi var där en vecka i taget och vi var flitiga tempelbesökare. Vi tillbringade hela dagarna i Herrens hus och roade oss tillsammans på kvällarna. Vi har fina andliga erfarenheter från den tiden och ett visst skimmer vilar över våra minnen. Visst skulle det vara fint att få åka dit igen, tillsammans i buss som förr i tiden. Men vi har ju åldrats… skulle vi orka?

  Sture Nilsson från Jönköpings församling tog tag i planeringen och undan för undan vaknade intresset hos medlemmar runt om i Sverige. Resan planerades till sommaren 2016. Många ville följa med på resan, men en del fick avstå på grund av olika omständigheter. Till slut var vi 41 personer på väg ner genom Europa i en modern turistbuss. Bussresan var kanske jobbig ibland, men som någon uttryckte det, ”Detta är enda gången i evigheten vi upplever åldrande och krämpor. Det är viktigt att uppskatta denna tid och inte bara fokusera på det svåra.” Kloka ord som stämde till eftertanke och vi åkte ju i en fin och bekväm turistbuss jämfört med en del enklare bussar vi åkte i förr.


  Templet i Schweiz. (Foto: LDS Media Library)
  bern-switzerland-temple-lds-1053202-gallery_612_340.jpg

  Templet i Schweiz. (Foto: LDS Media Library)

  Mycket finns att säga om denna resa och här följer kommentarer från några av deltagarna:

  Det var en ”bra, trevlig, härlig, fantastisk, helt underbar, andlig resa med underbara minnen från förr”.

  ”Skönt att vara tillbaka i Zollikofen i Schweiz som man har en stark relation till, samma känsla som i templet i Stockholm, templet är alltid templet, man blir berörd, Anden är stark, helhetsupplevelsen är stark, man känner tacksamhet för stora, eviga löften i templet som med perspektiv på livet ger en stor upplevelse och efter många år på jorden ser man att evangeliets principer fungerar.”

  Templet, ”så välskött och pampigt, skönheten i interiören, så välplanerat och snyggt. Stillheten i kapellet med orgelmusik som fick en att minnas orden i psalmerna var underbart.”

  Det är ”en plats för många betydelsefulla upplevelser tidigare i livet, fina andliga upplevelser”.

  En dotter som var med sin mor på resan sa: ”Jag uppskattade att vara på den plats där mina föräldrar upplevt så mycket när jag var barn”. Modern uttryckte glädjen över minnen från sin egen begåvning och att hon kände sin bortgångne makes närvaro.

  Andra kände sig ” begåvade med kraft från höjden” och ”har orkat mer än vanligt” och ”inte haft ont där jag brukar ha ont”.

  Många uttryckte sina känslor för att resa i grupp, ”gamla och nya vänner, evighetsvänner, syskongemenskap, roligt att dela rum med pratglada vänner på gästhemmet.”Att få uppleva, ”stark gemenskap under flera dagar med tålmodiga människor, gör att man vill utveckla Kristuslik kärlek själv.”

  Många uppskattade också ”flera dagar i templet som förr, med kontinuitet”. ”Det var härligt att få gå session efter session tillsammans, ingen stress, total avkoppling med lugnet i templet. Man fick tillfälle att gå ner i varv, att ta in!.”

  En eftermiddag åkte vi med bussen på en utflykt till en utsiktsplats – det innebar en jobbig vandring på slutet, men det var verkligen värt mödan. Utsikten var fantastisk! Många tyckte att tiden gått alldeles för fort denna alldeles speciella vecka i våra liv. Vi var trötta efter resan, det var väntat, men känslorna i templet och med gruppen har överträffat det som var tröttsamt. Sammanfattningsvis kan vi konstatera att veckan har varit över förväntan och att vi är tacksamma för denna möjlighet att återuppliva gamla minnen och att vi fått skapa nya fina minnen i templet i Schweiz. Vi som var med känner stor tacksamhet till Sture Nilsson som ordnade denna resa.